8.12. 2019 KOULURATSASTUSKILPAILUHARJOITUKSET, SYYSKOKOUS JA JOULUJUHLA

Kovin jouluinen ei ollut sää, mutta eipä se haitannut kun vuoden viimeiset pippalot pistettiin aamulla pystyyn. Tarjolla oli perinteiseen tapaan riisipuuroa, joka tekikin taas kauppansa hyvin. Kouluratsastuskilpailussa nähtiin kaikenlaisia suorituksia todellisista onnistumisista aina "poni poistuu paikalta"- tilanteisiin. Mutta semmoistahan se joskus on, ei auta kuin uskoa että ensi kerralla sitten. :) 

Tänään ratkottiin seuramestaruudet kouluratsastuksen osalta, lasten mestaruuden (HeC) veivät Paloma ja Romppu, hopeaa Axel ja Rix ja pronssia Aino ja Onni. Nuorten sarjassa (HeB) kultamitali jaettiin Suvi-Ruttu ja Sara-Bono -ratsukoiden kesken, pronssille ratsasti IIda- Tyson. Sennujenkin mestaruus saatiin jakoon kun sitä tavoittelemaan lähti vaadittavat 2 ratsukkoa. Voiton vei Anna-Jori ennen hopealle Luminalla ratsastanutta Suvia.

STARAn syyskokous pidettiin kahden ratsastusluokan välissä, käsiteltiin lakisääteiset asiat.

Vuoden tuntsari -äänestyksen voitti tänä vuonna Kassu! <3

Joulujuhlanumerona nähtiin näytelmä "Kadonnut tonttu" ja sillä aikaa kun STARA Cupin lopullisia pisteitä laskettiin, käytiin Keppari-Puissance eli korkeushyppykilpailu. 5 urheaa osallistujaa lähti leikkiin, lopulta voiton vei Rosa tuloksella 105 cm.

STARA Cupissa palkinnot jaettiin seuraavasti: 

Kokonaiskilpailun parhaat (tasatulos) Anna Sergejeff ja Suvi Saarelainen

Paras kouluratsastaja: Anna Sergejeff

Parhaat esteratsastajat (tasatulos): Iida Kahila, Aava Korkeamäki ja Veera Halonen

Paras hevonen: Ruttu

Joukkuekilpailun voitti "Heppafanit" -joukkue

Kuvat Mika Heikkilä

17.11.20019 MINNA TALLBERGIN MAASTAKÄSITTELYKURSSI

Minna kävi pitämässä peruskurssin maastakäsittelystä. Puolen tunnin sessioissa 11 paria sai oppia perusliikkeisiin, kuinka jumpata hevosia maastakäsin. Hevoset olivat kaikki alkuun hieman ihmeissään, osa hoksasi äkkiä mistä on kyse, toiset joutuvat tukiopetukseen... Yleisesti saimme kehuja että meillä on "hyvin talutetut hevoset". Ilmeisesti kaikki hevoset eivät ole tottuneet kulkemaan ihmisen vierellä kuin tarhaan ja talliin, niin perusasia kuin se onkin.

Tämä koulutus oli osa maastakäsittelyprojektia jonka käynnistämiseen olemme saaneet tukea myös SRL Kaakkois-Suomen aluejaostolta. Tarkoitus olisi että projekti jatkuu ja nyt saatuja oppeja otetaan käyttöön ja myös levitetään niillekin jotka eivät nyt päässeet mukaan. Kuva Anna Sergejeff

9.11. RETKI HARJUUN

Sateisena aamuna 16 jännittynyttä ratsastajaa karautti Harjun Nestori-maneesille ja uudelle aktiivipihatolle. Ratsastajat oli jaettu kolmeen ryhmään. Jokainen ryhmä kävi ratsastamassa tunnin Iran opetuksessa ja Sanna veti jokaiselle ryhmälle simulaattorivalmennuksen. Harmaasta säästä huolimatta hymy taisi loistaa jokaisen naamalla ennen kotiin lähtöä. Tunneilla riitti vauhtia ja taisi siellä muutama ilopukkikin näkyä.. :) Uutta retkeä jo kovasti keväälle mietittiin, josko taas päästäisiin...

Kuvat Tarja Priha

 

3.11.2019 ESTEKISAHARKAT JA HALLOWEEN

Halloween-pukuratsastuksessa nähtiin toinen toistaan hienompia asuja ja voittajatkin löytyivät. Sen jälkeen päästiin itse asiaan ja estekisoihin. Tänään kilpailtiin STARAn ensimmäisistä ikinä seuramestaruuksista! Lasten (alle 13v) sarjaratkottiin 40-50 cm esteillä, ja siinä Ruttu teki selvää jälkeä kiidättäen Axelin maaliin voittajana ja Ainon hopealle. Pronssimitali ripustettiin Empulla ratsastaneen Wandan kaulaan.

Nuorten (13-17v) sarjan estekorkeus oli 60-70cm. Siinä nähtiin jo ihan kunnon kisaa, kun puomit eivät meinanneet millään tippua ja kaikki ratsastivat hyvällä vauhdilla. Voiton korjasi Aava - Silla, hopealle ratsasti Ronja - Fantti ja pronssille Suvi - Silla.

Käytössä olivat myös ekaa kertaa keväisen estesuunnittelukilpailun satoa olevat esteet, jotka rakensi Heikki Ikonen (HI-Puutyö) Kotkasta. Perhosesteen suunnitteli (ja maalasi itse!) Ansela, sateenkaari ja yksisarviset oli yhdistelmä Iidan ja Rosan suunnitelmista. Yksisarviset maalasi Fanni.

Kuvat Suvi Tirronen

 

6.10.2019 KOULUKISAHARJOITUKSET

Syksyn kisakausi päästiin avaamaan kentällä kouluratsastuksen merkeissä ja hyvässä säässä. Ratsukoita nähtiin kaiken tasoisia ja kaiken kokoisia mutta pääosin suoritukset menivät oikein hyvin!

Kuvat Suvi Tirronen ja Hilma Nieminen

22.9.2019 Hevostaitotesti

11 urheaa osallistujaa kahdessa eri ikäryhmässä kokoontui kylmänä syyspäivänä osallistumaan SRL:n valtakunnalliseen Hevostaitotestiin. Tämä korvaa aiemmat alueelliset Hevostaitomestaruuskilpailut. Tehtävät ovat kaikkialla samat ja voittajat palkitaan alueellisesti.

Osallistujat vastasivat ensin netissä teoriakysymyksiin ja sen jälkeen suorittivat 6 tehtävää. Tehtävissä kysyttiin aika perusasioita mutta ne piti osata hyvin jotta saisi täydet pisteet. Nuorempien piti esimerkiksi tunnistaa erilaisia harjoja ja kertoa miten niitä käytetään, isompien piti tunnistaa rehuja, löytää "vähän sinnepäin" varustellusta Tysonista virheet ja miettiä miten auttaa tallin lattialle tuupertunutta tajutonta raukkaa. Nyt vaan odotellaan lopullisia tuloksia...

Päivitys 1.11. Lopullisissa valtakunnallisissa tuloksissa lasten sarjassa Axel oli 6. ja Wanda 8. Nuorten sarjassa Ronja oli 11. ja Tia 13. STARA onnittelee!

Kuvat Tarja Priha

8.9.2019 Minna Tallbergin luento

Minna on yksi eturivin eläintenkouluttajista Suomessa ja hän kävi luennoimassa meille hevosten oppimisesta ja maastakäsittelyn perusteista. Kolmisenkymmentä kuulijaa olisi voinut jatkaa vaikka koko päivän, niin mukaansatempaava esitys oli. Yleisö pääsi myös esittämään kysymyksiä. Teoriaosuuuden jälkeen Minna demosi hevosten maastakäsittelyä Romeon ja Jorin kanssa. Hevoset joutuivat selkeästi tekemään aika paljon aivotyötä, mutta etenkin Romeolle rapsutus oli hyvä palkka. Tarkoitus olisi että Minnan kanssa jatkettaisiin maastakäsittelyharjoituksia, tästä lisää myöhemmin.

Kuvat Anna Sergejeff

9.6.2019 MAASTOTAITOKILPAILU

Aamuisen sateen jälkeen onneksi kirkastui, joten pääsimme ihan hyvässä säässä testailemaan maastotaitoja. Aloitettiin radan kävelyllä, jossa ohjeistettiin tehtävien suoritus, sen jälkeen päästiin tositoimiin. Osallistujia oli sekä ratsain, että käsihevosella. Ensimmäinen tehtävä oli helppo, pottapujottelu.  Mutta sen jälkeen kilpailijalle annettin käteen kenkä, joka kanssa piti ratsu ensin ohjata kahdesta portista ja sen jälkeen nostaa Sulon kansi ja laittaa kenkä pönttöön. Ei ollut ihan helppo nakki! Siitä oli lupa karauttaa laukalla kentän halki, hypäten matkalla pari "maastoestettä". Seuraavaksi kilpailijoiden piti ohittaa maneesin taakse pysäköity auto, muttta sitähän ei oltukaan kerrottu etukäteen, että autosta kyselläänkin suuntaohjeita tallille... Ylläri!! Vain yksi kilpailija häkeltyi niin, että vastasi "en tiedä", mutta hänkin löysi kyllä maaliin asti.. 

Metsän laidassa kilpailijoilta tentattiin muutama maastoilun teoriakysymys jonka jälkeen he esittivät kevyen istunnan ylämäessä. Sitten oli hetki aikaa huokaista ennenkuin seuraavaksi polun viereen oli jätetty sateenvarjo ja kaikkea muutakin ihmeellistä.. Vielä piti kulkea maton yli. Seuraavan mutkan takan piti nousta ratsailta ja kavuta takaisin. Ihan sattumalta siinä kohtaa oli hyvä kivi jolle kiivetä... Käsihevoset esittivät tässä 10 askelta peruutusta. Sen jälkeen piti hevosen selässä istuen (paitsi käsihevoset) pukea heijastinliivi ohjista kiinni pitäen tietysti... Sitten olikin "baana auki" ravailla kohti maalialuetta jossa odotti vielä viimeinen koitos, traktorin ohittaminen. Kaikki selvisivät todellä hyvin ja tehtävät oli siitä hyviä, että osa oli vaikeita toisille ja toiset taas toisille. Eli jokaiselle löytyi sekä helppoja että vaikeaa. Muutama kilpailija sai vielä maalilinjan jälkeenkin ylimääräisen tehtävän; "Yritä olla kompastumatta keskellä tietä makaavaan koiraan..."

Kuvat Pia Kääriäinen, Tarja Priha ja Anna Sergejeff

26.5.2019 Valjastus- ja ajokurssi

Hieman sateisena sunnuntaiaamuna intoa puhkuen kurvasimme Granbacka Stallin pihaan, jossa meitä odottivat Tuuli ja somesta tutut "Pieniä Kavioita" -ponit vahvistettuna Eestinruuna Pokulla. Kävimme läpi valjastuksen periaatteet ja vähän erilaisia valjaita, jonka jälkeen jokainen pari sai oman pollen valjastettavaksi. Kun kaikilla oli kärryt turvallisesti kiinni koitti h-hetki hypätä kyytiin ja lähteä liikkeelle. Kentällä ensin kokeiltiin vähän hallintalaitteita, jonka jälkeen ajettiin pieni maastolenkki. Raviakin mentiin! :) Kukaan ei pudonnut kärryiltä, ei kuvainnollisesti eikä kirjaimellisesti vaan kurssi oli erittäin onnistunut ja jatkoakin jo toivottiin... Kiitos Tuuli ja Minna, että saatiin tulla!

28.4.Vappu-pukuratsastus ja Esteratsastuskilpailuharjoitukset

Ulkokausi päästiin avaamaan ihanassa kevätsäässä ensin pukuratsastuksella, sitten estehyppelyillä. Pukuratsastuksessa nähtiin taas hienoja asuja, mutta voittajaksi löytyi "Rosvolauma" selvällä äänten enemmistöllä...

Esteissä aloitettiin puomiluokasta, isoimmat esteet olivat 90 cm. Pienissä luokissa nähtiin useampikin hevoslapsi ekaa kertaa elämässään esteradalla, mikä taas todistaa, että tämmöisiä tarvitaan. Ja meillähän radan saa tarvittaessa mennä vaikka käynnissä taluttajan kanssa... <3

Kun esteitä hieman nostettiin, rata ei enää ollutkaan ihan helppo. Tiukkoja käännöksiä ja erikoisesteitä oli laitettu ratsukkojemme selvitettäväksi, "Possun kirous" iski jälleen muutamaan ratsukkoon...  Näimme vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös monta hienoa onnistumista. Ja 50-60 cm luokan voitto ratkesi yhdellä sekunnin sadasosalla! Suuren urheilujuhlan tuntua oli ilmassa! :) :) :)

Kuvat Suvi Tirronen

24.3.2019 KOULURATSASTUSKILPAILUHARJOITUKSET

Kisakausi polkaistiin käyntiin kouluratsastuksella. Luokat Raviohjelmasta Helppoon A:han. Kisajännitys on aina olemassa, mutta kaikki onnistuivat sen selättämään ja näimme hienoja suorituksia.

Kuvat Mika Heikkilä, Suvi Saarelainen ja Emma Tuomala

16.3.2019 HORSE FAIR -MESSUT

Perinteiseen tapaan Lindroosin Nallebussi kuljetti meidät taas messukeskukseen. Siellä hurahti koko päivä hevosmessujen antiin tutustuen. Ohjelmassa oli erilaisten näytösten ja tietoiskujen lisäksi kepparijuttuja, eri hevosrotuihin tutustumista ja tietenkin shoppailua!

Kuvat Suvi Tirronen

9.3. KEPPARIRATA ULKOILUTAPAHTUMASSA

Kävimme Huutjärven Motellinrannassa järjestetyssä koko perheen ulkoilutapahtumassa pitämässä kepparirataa. Noin 50 ratsastajaa, kirjaimellisesti taaperosta Mummoon, kävi radan ratsastamassa ja jokainen sai suorituksesta diplomin.

10.3. SOMESUKELLUS JA KEVÄTKOKOUS

Saimme Suomen parhaimpiin hevosalan somettajiin kuuluvat Tuulin ja Elinan Huutjärven kirjastolle kertomaan meille vähän somejutuista. Tuulin blogi on palkittu valtakunnallisesti ja Instagram-tilillä on 10700 seuraajaa. Elinan toimitukselliset jutut ja haastattelut ovat poikineet hänelle töitä ihan "oikeana toimittajana". Molemmat pitivät erittäin mielenkiintoiset luennot aiheesta ja antoivat kuulijoille paitsi hyviä vinkkejä, myös vähän miettimisen aihetta... Kiitos molemmille, että tulitte!

Kevätkokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.