JOULUJUHLA JA SYYSKOKOUS 9.12.

Yhdistyksen syyskokouksessa oli tarjolla perinteinen joulupuuro ja käytiin läpi lakisääteiset asiat kuten toimintasuunnitelma vuodelle 2019. Hallituksen kokoonpano vuonna 2019 on puheenjohtaja Anna Sergejeff, jäsenet Suvi Tirronen, Marja Saarelainen, Pia-Maria Åhlberg-Nieminen ja Paula Siimes. Varajäsenet Minna Alenius ja Helena Lappalainen.

Joulujuhlassa nähtiin ensin Joulunäytelmä. Lahjalista ei ollutkaan ajoissa valmis, kun tontut olivat vaan juoneet Mäkissä limua koko syksyn, joten joutuivat sitten pitkälle matkalle etelään tekemään listaa. Matkalla piti ylittää Siltakylän silta, jonka alla asuivat ilkeät (mutta ei onneksi kovin fiksut) Näsäset. Tontut pääsivät perille, lista saatiin tehtyä ja Pukki matkaan.

Näytelmän jälkeen palkittiin vuoden menestyjät STARA Cupissa ja Vuoden Tuntsari, jonka tittelin voitti tänä vuonna Rokki!

Seuraavaksi vuorossa oli Tonttukatrilli. Miten on voinut meille sattua 3 mustaa ja 3 "valkoista" ja vielä niin, että iso, pieni ja keskikokoinen? Katrillista tuli todella upea, kun mukaan saatiin vielä kirsikaksi kakun päälle kirjava tupsujalka-Stella! Mirkan suunnittelemat kuviot eivät olleet helpoimmasta päästä mutta ratsastajat Iida, Silja, Elisa, Hilma, Axel ja Paloma suoriutuivat upeasti!

Viimeisenä ohjelmanumerona nähtiin kaksintaisteluesteratsastus, jossa kaksi ratsukkoa on yhtä aikaa peilikuvaradoilla. Ensin mittaa toisistaan ottivat "pienet" Axel - Rokki ja Paloma - Romppu ja sen jälkeen "isot" Cristina -Silla ja Ansela - Fantti. Näistä voittajaratsukot asettuivat finaaliin, josta tuli huikea jännitysnäytelmä! Aivan samassa tahdissa etenivät Romppu ja Silla. Romppu pinkoi niin kovaa ettei varmaan ole ikinä nähty ja ratsukot tulivat viimeisen esteen ihan yhtä aikaa. Koska meillä ei ollut maalikameraa, tuomari julisti voittajaksi Paloman ja Rompun.

Aivan huikeat juhlat oli, kiitos kaikille jotka teitte tämän mahdolliseksi! <3 <3 <3

STARA TOIVOTTAA KAIKILLE HYVÄÄ JOULUA! Heppaillaan taas 2019!

Kuvat Suvi Tirronen

HALLOWEEN-KEMUT 4.11.

Halloweenin kunniaksi vedettiin taas kostyymit niskaan ja aloitettiin pukuratsastuksella. Uskomattomia asuja tälläkin kertaa ja äänestys oli tasaisempi kuin koskaan! Voitto vietiin yhdellä äänellä ja toisen sijan jakoi peräti neljä ratsukkoa / paria! Kun osallistujat oli asianmukaisesti palkittu siirryttiin pikkuhiljaa päivän toiseen ohjelmanumeroon eli seuran ensimmäisiin ikinä WE-kisoihin. Working Equitation on laji, joka perustuu hevosilla esimerkiksi karjatiloilla tehtäviin töihin, kuten lännenratsastuksen trialkin. Otettiin helppoja tehtäviä ja heitettiin sekaan vielä vähän höpöä niin hyvä rata saatiin aikaiseksi. Radan saattoi suorittaa joko käsihevosella, parin kanssa (jolloin pari sai auttaa vaikeissa tilanteissa) tai hurjimmat ihan yksin ilman apuja.

Ensimmäinen tehtävä oli ratsastaa kapean kujan läpi, toinen haaste oli Barrel race eli kieppuminen kolmen tynnyrin ympäri. Kolmanneksi tehtäväksi osui maton yli kävely. Neljännellä rastilla piti kuljettaa harjanvarsi kainalossa maneesin poikki maitotonkasta toiseen ja siitä jatkettiin tehtävään, jossa piti peruuttaa kulman ympäri. Kuudes tehtävä oli ratsastaa pätkä naistensatulassa ja seitsemäs (ja vaikein) oli naruportista kulkeminen. Siitä selvittyään kilpailijan tuli soittaa narusta roikkuvaa "kelloa" ja sen jälkeen siirtää kippo estetolpan nokasta hevosen toiselle puolelle toiseen tolppaan. Sitten päästiin jo loppusuoralle, eli klassikkotehtävään "kuljeta perunaa kauhassa".

Tehtävät olivat riittävän helppoja että kaikki saivat hyvät pisteet, mutta sen verran vaikeita että voittajat kuitenkin löytyivät. Ilahduttavaa oli myös huomata että ei ollut vain yhtä hankalaa juttua, vaan eri ratsukoille eri tehtävät tuottivat päänvaivaa. Esimerkiksi säilykepurkeista rakennettua "kelloa" joku vähän arasteli, kun taas toinen hevonen soitteli sitä jo ihan itsekin :)

Ja kanttiinissa tottakai teemaan kuuluvia herkkuja, oli Hämähäkkimuffinssia, Paprikamuumioita ja hodarien välissä sormia... :)

ESTERATSASTUSKILPAILUHARJOITUKSET 

7.10. 2018

Syksyn tullen siirryimme maneesiin esteratsastuksen pariin. Tällä kertaa suosittuja olivat nimenomaan pienimmät luokat puomiluokasta 60-70cm asti, isoimpaan, 80-90cm luokkaan lähti vain yksi ratsukko. Osaltaan tähän vaikutti Hempyölin opetushevosista muutaman "avainhevosen" sairasloma. Ensi kisoissa ollaan varmaan taas isommalla joukolla isoilla esteillä... 

Kisoissa vaikeusastetta lisäsi uusi tulokas, minimuuri (korkeus 25 cm), jonka ratsastuskouluhevoset kyllä olivat jo nähneet ja turvalliseksi havainneet, mutta kun se oli kentällä silloin ja nyt oltiin maneesissa, niin kauhistus oli taas aluksi valtava :) Kaikki saivat kuitenkin rauhassa tutustua moiseen kummajaiseen ja ottaa verkkahyppyjä ennen kuin varsinaiset suoritukset aloitettiin. Tämmöisissä kilpailuharjoituksissa pyritään aina siihen, että jokainen saisi oikeasti mahdollisimman hyvän suorituksen, niin hevoset kuin ratsastajatkin. Tällä kertaa erityisesti ponit suorittivat todella hyvin ja valloittivat vierailevan tuomarin täysin..

KOULURATSASTUSKILPAILUHARJOITUKSET 9.9.2018

Kauniina syyspäivänä pynttäydyimme taas parhaimpiimme, letitimme hiukset ja harjat ja pistimme pystyyn kilpailuharjoitukset. Luokat olivat HeD:3, HeC:2, K.N. Special ja HeB:0. Lisäksi nähtiin kilpailun ulkopuolella yksi HeA-radan suoritus. Useampikin kilpailija valitteli kauheaa jännitystä ennen suoritusta mutta radalla se ei näkynyt, vaan kaikki suorittivat hienosti. ISO kiitos taas talkoolaisille! Kuvat Suvi Tirronen ja Fanni Snellman

LASTEN SAARISTOMARKKINAT 18.8.

Lasten Saaristomarkkinoilla tänään STARAn keppariradat. Nonstop-rataa pääsi hyppäämään kolmen tunnin ajan, minkä lisäksi käytiin kilpailut estekorkeuksilla 40 cm ja 70 cm. Yli 100 suoritusta nähtiin päivän aikana! STARAn tytöt hoitivat homman kotiin todella hienosti, kovin ylpeä heistä sai tänään puheenjohtaja olla!  Myös Pyhtään Naisvoimistelijoille ISO kiitos yhteistyöstä! 

KEPPARILEIRI 11.-15.6.2018

Olipa kerran STARAn järjestämä kepparileiri Hempyölin Tallilla... 10 innokasta leiriläistä pölähti paikalle kesäisenä maanantaiaamuna ja siitä lähdettiin... Ohjelma oli aika vapaamuotoista, ruoka-ajat oli ainoa lukkoonlyöty kiintopiste päivässä... No, kyllä me yritettiin nukkumaanmenoajoistakin pitää kiinni, mutta yritykseksi jäi.... :) Aikuiset olivat paikalla lähinnä valvomassa, kepparipätevät isoset Arina, Christel ja Ida hoitivat tuntien pidon ja muun kepparoinnin, ja hienosti hoitivatkin! Viikon aikana ohjelmaan kuului niin koulu- kuin esteratsastusta ja maastoilua. Leirikaste oli tietenkin järjestetty ja leirikisat ruusukkeineen. Ohjelmassa oli myös askartelua, estepuomit koristeltiin ensimmäisenä iltana jotta päästiin niitä hyppimään ja ratsuille valmistui myös leirin aikana lukuisa määrä riimunnaruja, suitsia, suojia, loimia ja mitähän vielä...

Leiriläiset saivat halutessaan myös osallistua Hembölen eläinten hoitoon ja se olikin monen suosikkihommaa. Kilit, karitsat, kanat ja aasit tulivat tutuiksi. Yksi leirin kohokohta oli kun poliisit toivat löytökissan, vastaanottokomitea oli niin mittava että harvoin ovat varmaan sellaista nähneet :) :) :)

Tämä oli eka STARAn järjestämä leiri, joten muutama asia ilmeni joka olisi ehkä voitu tehdä vähän toisin, mutta vain sellaista hienosäätöä... Leirillä selvittiin ilman isompia haavereita, joku kanan nokkaisu ja naarmu vaati laastaria mutta ei sen kummempaa. Leiriläisiin upposi ruoka, tai ainakaan kukaan ei soittanut pizzataksia tai äidille ;) Kokki luuli jo selvinneensä urakasta kun huomasi että viimeisestä ruokalajista, kana-nuudelikeitosta unohtui nuudelit! Maistui se kana-vihanneskeittokin...Viisi päivää hurahti hurjan nopeasti, kotiin lähtö koitti monelle turhan pian. Ilmeiseti leiri kuitenkin meni hyvin, kun olivat leiriläiset kuulemma keskenään sopineet että tullaan uudestaan...

ISO KIITOS KAIKILLE JOTKA MITENKÄÄN OSALLISTUIVAT JÄRJESTELYIHIN! TÄMÄ OLI ISO PONNISTUS JOHON TARVITTIIN MEITÄ KAIKKIA! 

MAASTOTAITOKILPAILUHARJOITUKSET 10.6.2018

Onneksi sattui edelleen hyvä sää, kun pykäsimme pystyyn STARAn ekat ikinä maastotaitokisaharjoitukset. Rata oli noin kilometrin mittainen, eri rata ratsastajille/ käsihevosille ja kärryilijöille. Radalla oli 15 tehtävää, piti esimerkiksi pujotella, viedä kirje "postiin" (puuhun ripustettu ämpäri), ylittää este/maapuomi, ratsastajien tuli laskeutua ratsailta ja kiivetä kiven päältä takaisin, kärryttelijöiden piti tulla oikeaoppisesti polulta tielle (pysähdy, katso molempiin suuntiin, jatka tien oikeaa laitaa...). Lähtöpaikalla jännitys oli käsin kosketeltava kun monikaan ei oikein tiennyt mitä odottaa, rohkein mielin kuitenkin lähtivät matkaan. Kokemattomimmat saivat mukaan vierelläkävelijän (ei taluttaja!) tueksi. Kaikki selvisivät radasta hienosti ja maalissa jokainen sai ruusukkeen. Kyseltäessä rata tuntui olleen sopivan vaikea ja tehtävät riittävän monipuolisia. 

Koska tämä oli eka kerta kun tällaista järkättiin, pientä säätöä oli havaittavissa, mutta niin hyvää palautetta saimme ja ihan suoraankin on pyydetty uudestaan järjestämään, että tähän asiaan varmasti vielä palaamme!

Iso kiitos kaikille tuomareille (joita tarvittiin radan varteen aika monta...), koiraporukalle lälläreiden lainasta, kisaajille että tulitte ja kaikille muille jotka jotenkin auttoivat. Erityisesti te vierelläkävelijät, jotka vaan tupsahditte jostain kun teitä tarvittiin... Ilman yhteishenkeä ja kaverin auttamista tämmöisiä ei pystyttäisi järkkäämään...

Kuvat Kiia Tervonen, Anna Sergejeff ja Pia-Maria Åhlberg-Nieminen

RETKI MIEHIKKÄLÄN ORIVARSALAITUMELLE 3.6.2018

Sunnuntaiaamuna keräsimme porukan kasaan ja suuntasimme autojen nokat kohti Suur-Miehikkälää. Saavuimme paikalle ajoissa joten ehdimme käydä talutusratsastuksessa ja varata hyvät paikat ennenkuin "ohjelma" alkoi... Ensin 2-3 -vuotiaat orivarsat merkittiin laittamalla polttomerkillä numerot oikeaan etukavioon. Kaikki eivät olleet ihan samaa mieltä, että tämä on hyvä juttu ja joo, laittakaa vaan... joten välillä saivat miehet niitä pidellä ihan tosissaan :)

Kun kaikki oli merkitty ja portit oli suljettu, kuului komento "Yksi, kaksi, irti!", jolloin varsat laskettiin yhtä aikaa irti. Sitten tulikin omistajille kiirus hypätä johonkin kiven päälle tai aidan taakse... Pojat alkoivat tutustua toisiinsa ja siinä heiluivat niin hampaat kuin etukaviotkin. Välillä otettiin kierros täyttä laukkaa ja sitten taas painittiin... Tänä vuonna mukana oli yksi poni ja se tuntuikin olevan varsinainen herhiläinen, ei yhtään haitannut että oli kavereita pienempi, kimppuun vaan... Oikein hyvää kesää pojille! Syyskuussa sieltä haetaan kotiin oikein hyvin käyttäytyviä nuoria hevosia...

Kuvat Suvi Tirronen

ESTERATSASTUSKILPAILUHARJOITUKSET 6.5.2018

Aivan ihana kesäinen sää helli meitä kun kokonnuimme avaamaan ulkokautta estekisaharjoitusten merkeissä. Illalla sitten hoidettiin muutamaakin auringonpolttamaa naamaa :) Kilpailut aloitettiin uudella kokeilulla, ensimmäisessä luokassa puomeja ei edes nostettu maasta, ja avustajakin oli radalla sallittu. Mukaan tuli kivasti aloittelevia esteratsastajia (kuten meidän kisojen kaikkien aikojen nuorin osallistuja)  kuin myös "esterajoitteisia" ratsuja. Tämä ei varmasti jää ainoaksi kokeiluksi. Seuraava luokka 0-40 cm oli vielä arvostelultaan "puhdas rata" mutta 50 cm luokasta alkaen käytössä oli taas jotakin uutta, nimittäin taitoarvostelu. 

Taitoarvostelussa tarkoitus toki on päästä esteiden ylitse niitä pudottamatta, mutta arvostelun pääpaino on ratsukon "tyylillä". Arvosteltavia asioita ovat mm ratsastajan istunta esteiden välillä ja esteillä, tiet ja tempo. Tuomarin kommenteista on myös varmasti apua itse kullekin treeneissä! Vaikka ratakin oli tällä kertaa varsin tekninen, kaikki ratsukot suorittivat hyvin omalla tasollaan, yhtään varsinaista epäonnistumista ei nähty. Olemme ennekin saaneet ulkopuolisilta palautetta että meille on kiva tulla kun meillä on rento ja kannustava tunnelma ja näin oli tänäänkin. Erityiskiitos nuorille liputtajille radalla, suoriuduitte hienosti! <3

Kuvat Suvi Tirronen

KOULURATSASTUSKILPAILUHARJOITUKSET ja STARAn kevätkokous 8.4.2018

Hurja määrä kisaajia kokoontui kauniina kevätpäivänä Hempyölin maneesiin kisailemaan. Joukossa oli erityisen paljon ensikertalaisia, mikä oli mahtavaa! Jännitys oli käsin kosketeltavaa ja ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua kun käytössä oli eka kertaa STARAn uudet äänentoistolaitteet, eli nyt kuului kuulutukset ja poppi soi kuin isommissa kisoissa konsanaan. Tuomarilinja oli tiukka mutta tasapuolinen kaikille ja aina on hyvä saada ulkopuolisen näkemystä omasta ratsastuksesta. Kisojen välissä käytiin STARAn kevätkokous, käsiteltiin lakisääteiset asiat.

MAALISKUUSSA KOULUTTAUDUTTIIN...

Hallituksen edustaja osallistui maaliskuussa SRL:n n Reilu Peli- koulutukseen. Reilu Peli on ratsastajainliiton vuioden 2018 pääteema. Näin siitä sanotaan liiton sivuilla: "Reilun Pelin edellytyksiä ovat tasa-arvo, avoimuus, rehellisyys, toisen ihmisen kunnioitus, hyvät käytöstavat ja oikeudenmukaisuus. Reilu Peli vahvistaa positiivista ja kannustavaa toimintakulttuuria. Rakentava ja aktiivinen suhtautuminen helpottaa yhteistyötä ja luo avoimen ja mukavan työilmapiirin kaikille. Hyvä ja ammattimainen käytös lisää toiminnan arvostusta myös ulkopuolella. Hyvästä toiminnasta syntyy hyviä tuloksia." Toivomme ja uskomme että Reilu Peli on myös STARAn kantava teema muulloinkin kuin teemavuotena..

Hallituksen edustajat osallistuivat myös kahteen eri koulutukseen uudesta tietosuojalaista. Toinen oli Olympiakomitean koulutus urheiluseuroille, toinen oli suunnattu paikallisille yhdistyksille. Hyvät eväät saatiin asiaan, joka tulee vaikuttamaan myös STARAn toimintamalleihin jatkossa. Olkaa siis levollisin mielin, olette turvassa! :)

3.3.2018 HORSE FAIR -RETKI

Kirpsakka pakkanen ei haitannut kun iso ryhmä "omia ja vieraita" suuntasi taas Helsinkiin Lindroosin tutun bussin kyydissä. Koko päivä hujahti alta aikayksikön Messukeskuksessa kun tutustuimme tarjontaan. Näytöksissä esiteltiin mm karjanajoa hevosilla, kouluratsastuksen asiantuntijat pitivät esitelmää kouluhevosen kehitysportaista ja estekilpailuissa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Messuosastoilla saattoi paitsi tehdä hyviä löytöjä, tutustua eri hevosrotuihin, alpakoihin ja aaseihin ja saada oppia monenlaisista jutuista. Myös keppariareenalle saimme edustusta ja sieltä myös menestystä :)
 
Kuvat Suvi Tirronen ja Pia Kääriäinen
 

27.1.2018 RETKI HARJUUN

Vuoden ensimmäinen operaatio oli 10:n ratsastajan retki Harjuun. Aamusella kurvasimme paikalle ja ensimmäiseksi etsimme reimat ratsumme. Kun hevoset oli jaettu ensimmäinen ryhmä alkoi valmistella niitä ratsastustunnille, kun toinen ryhmä suuntasi simulaattoriin. Ratsastajilla oli hymy herkässä, mukava päästä tutustumaan uusiin hevosiin. Osa porukasta oli mukana viime reissulla, mutta kukaan ei mennyt samalla hevosella kuin silloin. Simulaattorissa tarkistettiin ensin istuntaa, kuka kenottaa mihinkäkin suuntaan, sen jälkeen sai kokeilla mitä kukin halusi. Joku harjoitteli laukanvaihtoja, toinen hyppäsi maastoesteitä. Kun kaikki olivat valmiit vaihdettiin ryhmät. Kun hevoset oli hoidettu ratsastusten jäljiltä suuntasimme retken päätteksi maittavalle lounaalle. Ruokapöydässä riitti juttua niin simulaattorin saloista kuin hevosistakin. Tultiin siihen tulokseen että jos meistä 10:stä otettaisiin jokaisesta se paras juttu niin meistä saisi yhteensä yhden aika hyvän ratsastajan :) :) :)